Toepassingen

Werking en gebruik

Statische mengers zijn elementen welke in een leiding of slang geplaatst worden zodat er verschillende componenten doorheen stromen. Doordat de stromen de vormen van de statische menger moeten volgen worden deze zo gemengd. Dit alles gebeurt zonder bewegende delen, vandaar de term statische mengers.

De ontwikkeling van statische mengers heeft een lange historie. Sinds de uitvinding ervan, rond 1900, zijn er door vele firma’s, instituten en universiteiten honderden verschillende uitvoeringen ontwikkeld met tot doel de ‘ideale’ statische menger te ontwikkelen. Sommigen zijn nog bijna identiek zoals in 1900 uitgevonden, blijkbaar gelijk een goed ontwerp, andere vormen zijn pas recentelijk ontstaan na veel research en berekeningen (d.m.v. CFD – Computer Fluid Design).

Vandaag de dag is er is voor elke toepassing de beste statische menger vorm. Immers de beste statische menger genereert een zo laag mogelijke drukval bij een zo kort mogelijke inbouw lengte en geeft de hoogste mengefficiency.

Door toepassing van de juiste statische menger kunnen veel kosten bespaard worden gedurende de lange levensduur. Immers de werking is “statisch” en bij toepassingen zonder abrasieve en/of corrosieve media is de levensduur in principe oneindig lang.

Echter, het schoonmaken van duurzame mengers kan onpraktisch, duur of foutgevoelig zijn. Daarom zijn er tegenwoordig ook wegwerp mengers. die na bijvoorbeeld een dag mengen vervangen kunnen worden door een nieuw en steriel exemplaar. Deze mengers zijn een stuk goedkoper omdat ze maar kort mee hoeven te gaan.

Klassieke mengprocessen

  • Vloeistof (L) / vloeistof (L)
  • Gas (G) / vloeistof (L)
  • Gas (G) / gas (G)
  • Vaste componenten (S) / vloeistof (L)
  • Vast (S) / vast (S)